POSJET SJEDNICI SKUPŠTINE DVD-a GRAČANI

Dana 20.02.2009. delegacija DVD-a Kerestinec posjetila je 64. redovnu izbornu godišnju sjednicu skupštine DVD-a Gračani.

Povijest DVD-a Gračani seže od 1945.g. kada je na inicijativu gosp. Ivana Jelačića 10. listopada održana sjednica osnivačke skupštine Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gračani. Za prvog predsjednika društva tada je izabran Franjo Ljubić, dok je za tajnika izabran Mirko Malnar a prvi zapovjednik bio je Ivan Jelačić. Odmah po osnivanju društvu je pristupio veliki broj građana i mladeži, te je tako novoosnovano društvo odmah aktivno započelo djelovati.

Spomenuti inicijator osnivanja društva gosp. Jelačić bio je pripadnik tadašnje Vatrogasne brigade Zagreb i član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zagreb, pa je jedini i imao vatrogasnog znanja što je odmah počeo i prenositi na ostale članove društva. Društvo je od svojih početaka bilo slabo opremljeno, osim ručnog alata nije bilo druge vatrogasne opreme dok su od odora članovi imali samo vatrogasne kape. Prvi automobil bio je stari kamion koji je nabavljen 1951.g. a godinu kasnije društvo je uspjelo nabaviti i stari kombi. Tek 1973.g. od tadašnjeg Vatrogasnog saveza Općine Medvešćak dobiven je novi kombi marke IMV opremljen s prijenosnom vatrogasnom motornom štrcaljkom, cijevima i ostalom potrebnom opremom. Uz novu garažu koja je izgrađena 1974.g. društvo doživljava procvat 1980. g. kada je osnivanjem Civilne zaštite društvu na korištenje dana kompletna oprema s novim kombi vozilom marke IMV.

Danas Dobrovoljno vatrogasno društvo Gračani broji ukupno 122 člana. Aktivnih članova ima 61 od kojih je 29 članova postrojbe za intervencije društva kao i 6 vatrogasnih veterana te 16 članova u rezervi. U članstvu ima 13 žena, članova mladeži ukupno 26 a rad društva pomažu 24 člana.

Kvalifikacijska struktura društva je slijedeća:

        4 počasna vatrogasna časnika,

        7 vatrogasnih časnika I klase,

        3 vatrogasna časnika,

        10 vatrogasnih dočasnika I klase,

        3 vatrogasna dočasnika

        16 vatrogasaca I klase,

        14 vatrogasaca.

U društvu djeluju uspješno 3 vatrogasna suca koji su u protekloj godini sudili na više vatrogasnih natjecanja, između kojih na državnom natjecanju vatrogasaca u Splitu, kviz natjecanju mladeži i natjecanju vatrogasaca VZ Grada Zagreba.Dobrovoljno vatrogasno društvo Gračani dobilo je od VZ Grada Zagreba 2007. godine na korištenje novo vatrogasno vozilo marke Mazda BT 50 pick-up.

Početkom 2009. godine u navedeno vozilo ugrađen je visokotlačni modul s pumpom Rosenbauer te ostalom opremom za gašenje požara kao i nadgradnja teretnog prostora.

Terensko vozilo marke Land Rover – defender 110 dobili su na korištenje 2000. godine, a vozilo je također opremljeno visokotlačnim modulom za gašenje požara, kao i košarom sa opremom za intervencije kod poplava. U oba navedena vozila ugrađene su kolske radio stanice.

Krajem protekle 2008. godine od VZ Grada Zagreba DVD Gračani dobiva na upotrebu novu vatrogasnu prikolicu za prijenosnu motornu vatrogasnu štrcaljku i drugu opremu.

Od ostale vatrogasne opreme posjeduju: prijenosnu motornu vatrogasnu štrcaljku Rosenbauer, dvije motorne pumpe Tomos, muljnu pumpu i agregat za struju, dvije elektro-potopne pumpe te motornu pilu, opremu za gašenje požara dimnjaka i komplet električarskog alata. Posjeduju ljestve  prislanjače, te  za početno gašenje požara dvadesetak raznih tipova ručnih vatrogasnih aparata.Od osobne opreme za zaštitu vatrogasaca 15 kompleta koje čine: vatrogasna kaciga Rosenbauer, intervencijsko vatrogasno odijelo, vatrogasne intervencijske rukavice i čizme te penjački radni pojas. Protekle godine od VZGZ dobili su 5 pari vatrogasnih cipela za šumske požare. Nabavili su vatrogasne potkape i zaštitne marame, a posjeduju i jedan komplet specijalne alpinističke opreme za radove na visini.

Požari i intervencije: tijekom 2008. godine postrojba za intervencije društva izlazila je 12 puta od čega 4 ispumpavanja vode na više lokacija, požar raslinja u Vidovcu, šumski požar na predjelu Jelačić plac, skidanje mačke sa drveta u ulici Jazbina te 5 izlazaka na kontrolirano spaljivanje korova na više lokacija.Osim navedenih intervencija na gašenjima požara i ispumpavanju vode na koje su upućivani od strane JVP Grada Zagreba, kao i kontroliranim spaljivanjima sudjelovali su i u drugim  tehničkim intervencijama kojih je u toku godine bilo ukupno 4.

Član društva bio je upućen na dislokaciji vatrogasnih snaga za priobalje prema planu HVZ-a u organizaciji VZGZ i to u periodu od 25. srpnja – 6. rujna u mjestu Bol na otoku Braču.

Dežurstva i ophodnje: tijekom 2008. godine izvršena su preventivna dežurstva i ophodnje na Zagrebačkoj gori po nalogu zapovjednika zajednice u više navrata među kojima su osiguranja skijaškog natjecanja te ostala dežurstva i ophodnje.

U osiguranju FIS natjecanja „Snježna kraljica“ na Zagrebačkoj gori DVD Gračani sudjeluje od samog početka natjecanja, već četvrtu godinu za redom, uz članove DVD-a Bijenik, Blaguša, Kašina, Šestine i Zagreb te JVP Grada Zagreba. Posebno treba istaknuti ekstremne uvjete ovog zadatka, kada vatrogasci provode više od 12 sati stojeći uz stazu na snijegu i velikoj hladnoći.

Vatrogasne vježbe: u protekloj godini u skladu s programom rada VZ Grada Zagreba DVD Gračani sudjelovalo je u tri vatrogasne vježbe koje su organizirali i zajednički izveli sa DVD-ima Bijenik, Bukovac, Maksimir, Šestine i Zagreb.Navedene vježbe osmišljene su u cilju boljeg upoznavanja i djelovanja susjednih društava kako bi uspješno mogli surađivati i tijekom većih intervencija u kojima sudjeluje veći broj gasitelja.

U protekloj godini u organizaciji Vatrogasne zajednice Grada Zagreba organizirana su školovanja za vatrogasna zvanja u kojima su sudjelovali članovi  društva te su zvanje vatrogasca stekla 2 člana a zvanje vatrogasnog dočasnika I klase stekla 4 člana društva.Također u organizaciji VZ Grada Zagreba provedeno je usavršavanje vatrogasaca za specijalnosti pa su tako specijalističku obuku polazila po dva člana društva za:radove na vodi,spašavanje pri tehničkim intervencijama,rad sa aparatima za zaštitu dišnih organa.Osim navedenih specijalnosti organizirani su seminari u kojima su sudjelovala po 2 člana društva za vožnju na teškim terenima za terenska vozila Land Rover i Mazda.Tijekom cijele godine kontinuirano je provođena obavezna obuka članova postrojbe za intervencije društva, u skladu s posebnim planom i programom koji je propisan od strane Ministarstva unutarnjih poslova.

Iz navedenih dijelova izvješća o radu DVD-a Gračani u protekloj godini možemo zaključiti da se radi o izuzetno kvalitetnom i aktivnom društvu koje funkcionira na vrlo visokom nivou. O samom društvu govori i činjenica da su osim predstavnika lokalnih društava i zajednica, na ovoj sjednici skupšine bila prisutna i dobrovoljna vatrogasna društva iz gotovo svih krajeva Hrvatske.

Prilikom pozdravne riječi gostiju, dopredsjednik DVD-a Kerestinec Mario Čižmešija uručio je predsjedniku DVD-a Gračani prigodan poklon – vazu iz Samoborskog kraja koja simbolizira nastavak suradnje između naših društava. Također, u toku mjeseca ožujka povodom 10-godišnjeg prijateljstva i suradnje DVD Gračani, DVD Pirovac, DVD Vidovec i DVD Kerestinec potpisat će i Povelju prijateljstva u svrhu promicanja vatrogastva te povezivanja četiriju društava i lokalnih zajednica.

Speak Your Mind